Alkuraskaus

Munasolu irtoaa säännöllisessä  kuukautiskierrossa ( 28vrk )  noin kierron 14. päivänä. Hedelmöittymistä seuraavan 14 vrk:n jälkeen alkaa istukkahormonia erittyä niin paljon, että se voidaan mitata virtsanäytteestä.  Verestä tehtävä testi näyttää istukkahormonimäärän jo aikaisemmin. Ultraäänellä raskauspussi näkyy, kun kuukautiset ovat pari viikkoa myöhässä.

Alkuraskauden ultraäänitutkimus tehdään emättimen kautta, näin päästään lähemmäksi kohtua ja saadaan hyvä näkyvyys. Raskauden keston laskeminen aloitetaan viimeisten kuukautisten alkamispäivästä  ja kun vuoto on kaksi viikkoa myöhässä (raskausviikko 6+) niin sikiö ja sydämen syke tulevat näkyviin. Alkuraskauden ultraäänitutkimuksella  (rv 6-10) voidaan varmistaa kohdun asento, sikiön syke ja liike (rv 8), raskauden sijainti, sikiöiden lukumäärä ja löytää  vakavimpia rakennepoikkeavuuksia. Lisäksi voidaan tarkastella munasarjoja ja lantion pohjaa.

Alkuraskaudessa tulee aina suorittaa myös normaali lääkärin tarkastus. Monista eri syistä myös ultraäänitutkimuksen tekeminen on perusteltua.  Epäsäännöllinen kuukautiskierto aiheuttaa lasketussa ajassa epävarmuutta. Verenvuoto  emättimestä, alavatsakivut tai voimakas pahoinvointi antavat myös syyn ultraäänitutkimukselle. Mahdollisesti taustalla on keskenmenoja, pitkä raskaustoive jne ja halutaan varmistaa, että kaikki kohdussa on hyvin.  Alkuraskaudessa ultraäänitutkimus on ainoa keino selvittää kohdun sisäisiä tapahtumia.