Kohtuontelon ja munatorvien ultraäänitutkimus (SSG)

Munatorvien aukioloa ja kohtuontelon rakennetta on usein tarpeen tutkia selvitettäessä  hedelmättömyyden syitä. 

Tutkimuksessa kohtuonteloon viedään ohut katetri, jonka päässä oleva balongi laajennetaan ilmalla tai keittosuolalla. Näin katetri ankkuroidaan kohdun ja kohdunkaulakanavan väliin. Katetrin kautta   ruiskutetaan lämmitettyä keittosuola-ilmaseosta ensin kohtuonteloon ja sitten munatorvien läpi vatsaonteloon (yhteensä 20 – 40ml). Nesteen ja ilmakuplien liike voidaan nähdä ultraäänellä. Mahdolliset sivuvaikutukset tai toimenpiteeseen liittyvät vaivat ovat kierukan laittoon tai kuukautiskipuun verrattavia. Nesteen valuminen vatsaonteloon voi aiheuttaa  kivun tunnetta sekä tutkimuksen jälkeen hartiapistosta (heijastekipu vatsanpohjasta). Mikäli munatorvet ovat tukossa, neste ei virtaa eteenpäin ja kohtuonteloon nousee painetta aiheuttaen kipua. Munatorvet saattavat tukkeutua tutkimuksen aikana pikkulihasten kouristuksen (spasmin) vuoksi. Tällöin odotellaan hetken aikaa, jotta tilanne rauhoittuisi ja varovasti voidaan ruiskutusta yrittää uudelleen.

Tutkimus voidaan suorittaa:

 1. jos viimeisten kuukautisten alkamispäivästä on kulunut vähintään viisi ja enintään kymmenen vrk
 2. viimeisen kuukauden sisällä ei ole ollut kohtu-, munasarja- tai hankalaa emätintulehdusta
 3. kuukauden sisällä on otettu clamydia- ja gc-näyte

Tutkimukseen valmistautuminen:

 1. ottakaa särkylääkettä esim. Burana 400mg – 600mg tai Ketorin 50mg - 100 mg n. 1 tunti ennen toimenpidettä (huom! allergiat)
 2. virtsarakko kannattaa tyhjentää juuri ennen toimenpidettä
 3. tutkimukseen kannattaa varata tunnin verran aikaa, varsinainen toimenpide kestää n. 30 min.
 4. saattajan on hyvä olla mukana. Toimenpiteen jälkeen kannattaa välttää autolla ajoa puolen tunnin – tunnin ajan. Alavatsakipu voi joskus hetkeksi aiheuttaa pahoinvoinnin tunnetta.
 5. tyhjentäkää virtsarakkonne juuri ennen toimenpidettä.

Tutkimuksen jälkeen:

 1. saatte tutkimuksesta kirjallisen lausunnon ja DVD - tallenteen. Tallenteen toimivuus kannattaa heti tarkistaa.
 2. suurempia ponnisteluja kannattaa välttää tutkimuspäivän ajan.
 3. tulehdus on toimenpiteen jälkeen hyvin harvinainen. Mikäli vatsanpohjassa seuraavana päivänä tuntuu poikkeuksellista kipua tai lämpö nousee, täytyy ottaa heti yhteyttä vastaanotolle tai päivystykseen.
 4. pieni verinen vuoto toimenpiteen jälkeen on mahdollista. Mikäli ilmaantuu runsasta vuotoa, niin jälleen on yhteydenoton paikka.
 5. yhteyttä kannattaa aina ottaa, mikäli jokin asia tuntuu epäselvältä.

SSG.jpg

Katetrin balongi kohtuontelossa. Ultraäänianturi emättimessä. Pitkittäis- ja poikittaiskuva kohdusta, kun ilmakuplat ja neste kulkeutuvat kohtuontelon ja munatorvien läpi vatsanpohjaan.