Papa koe eli irtosolunäyte kohdun suulta

Gynekologiseen sisätutkimukseen liitetään usein irtosolukokeen ottaminen.  Tutkimuslasille kerätään soluja emättimen pohjasta, kohdun suulta ja kohdun kaulakanavasta. Näytteen ottamisen pitäisi olla kivuton toimenpide. Jos limakalvot ovat ohuet ja kuivat, voi kokeen suorittamisen  jälkeen tulla ruskehtavaa tai veristä vuotoa. Näytettä ei suositella otettavaksi kuukautisvuodon aikana, koska verisolujen runsas määrä häiritsee limakalvosolujen tulkintaa. 

Papa-koe on aikanaan kehitetty kohdunkaulansyövän ja sen esiasteiden tutkimiseksi. Suomessa järjestetyt joukkoseulonnat ovat huomattavasti vähentäneet kohdunkaulansyövän esiintyvyyttä. Sen avulla saadaan usein hyödyllistä tietoa myös valkovuodon syistä.

Irtosolukoevastauksessa on perinteisesti käytetty numeroluokitusta, jossa solulöydöstä kuvataan luokilla I–V. Tästä luokituksesta ollaan yleisesti luovuttu. Nyt mekin olemme siirtymässä uuteen  ns. Bethesda-järjestelmään. Siinä annetaan solulöydöstä kuvaava sanallinen lausunto, alussa se voi olla hiukan hämmentävä. On hyvä muistaa, että sukupuolitaudit, kuten klamydia ja tippuri eivät tule esille papa-kokeessa.

Papa seulonta järjestetään 30 - 60 vuotiaille viiden vuoden välein. Ensimmäinen papa-näyte kannattaa ottaa muutaman vuoden kuluttua yhdyntöjen aloittamisesta. Rutiininomaiseksi näytteenottoväliksi 2–3 vuotta on yleensä varsin hyvä.  Tupakointi, partnereiden lukumäärä ja sukupuolitaudit sekä aikaisemmin otetuissa näytteissä olleet solumuutokset tiuhentavat ottotaajuutta. Papa näytteitä kannattaa ottaa vanhempanakin.

PAPA.jpg